Много неща се промениха. През шестте месеца на българското председателство

...
 Много неща се промениха. През шестте месеца на българското председателство
Коментари Харесай

Тегли-Бутай пак среща Путин

  " Много неща се трансформираха. През шестте месеца на българското председателство за България към този момент има друго усещане. Мисля, че стоим доста добре на международната сцена. " Това съобщи в петък пред Българска национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление, отдадено на резултатите от европредседателството и на идната на 30 май аудиенция на министър-председателя Бойко Борисов в Москва, където той ще организира срещи с сътрудника си Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. 
Би било повече от необичайно Захариева да даде ниска оценка на свършеното през последните пет месеца, само че дали казаното от нея за възприемането на България важи еднообразно за всички страни, е огромен въпрос. Има известни опасения, че в очите на московските си домакини Борисов е образувал усещане надалеч от захаросаните внушения на външния му министър. Багажът, с който той отива в Кремъл, главно се състои от липса на доверие, извъртане, безгръбначие, скрита злост, експанзия даже и откровени нелепости. Това се натрупа от 2009 година до момента в българо-руските връзки, за времето откогато Борисов и неговите креатури от " Дондуков " 1 или " Дондуков " 2 се пробват да ръководят страната.
Ще се срами ли Бойко Борисов по време на срещата си с Владимир Путин? Едва ли, той е прочут гьонсурат. Но съгласно съветския външен министър Сергей Лавров Борисов въпреки всичко би трябвало да го е позор. Поне по този начин мислеше първият посланик на Русия през октомври 2015 година във връзка историческата имитация на Борисов пред Американската комерсиална камара в София. Тогава на 12 октомври министър председателят сподели: " Признали сме " Хизбула " за терористична организация.

Спрели сме три огромни съветски плана

Спрели сме съветски самолети над морето. Това, в случай че не е партньорство, какво е? " Репликата на Борисов накара Лавров ден по-късно да разяснява, че с учудване е прочел по какъв начин България се е отказала от енергийните планове с Русия, в това число " Южен поток ", в полза на Съединени американски щати. " Смайващо е, че хората не се тормозят от такива изказвания. Аз бих се срамувал пред гласоподавателите, пред страната ", съобщи първият посланик на Русия.
Всъщност, хвалбите на Бойко Борисов, че е предизвикал косвена щета на Москва, имаха солидна предистория. През януари с.г. тогавашният вицепремиер Румяна Бъчварова съобщи с самоувереност във връзка отминалата аудиенция на държавния секретар на Съединени американски щати Джон Кери: " Нека не забравяме, че Борисов е министър председателят, който спря три огромни енергийни плана - на газопровод, нефтопровод и нуклеарен план. Това е мощно политическо деяние, което няма по какъв начин да не бъде оценено от нашите сътрудници. В международно отношение това е извънредно значимо решение. До този миг на България се гледаше като възможен прикрит сътрудник на Русия. Сега се видя, че нашата позиция е фактически поредна. "  
Да напомним, че единствено месец по-рано, на 2 декември 2014 година, съветският президент Владимир Путин разгласи, че приключва плана за директен газопровод през България " Южен поток ". Пред Реджеп Ердоган той разгласи, че " Турски поток " замества " Южен поток " и непосредствено упрекна за неуспеха България, която още не беше дала финалното позволение за строителство. От август София бе замразила всички действия по плана, тъй като Европейска комисия стартира през юни с.г. наказателна процедура против страната ни по тази причина, че планът " Южен поток " не дава отговор на условията на Третия енергиен пакет. 
" Ако България е лишена от опция да се държи като суверенна страна, то тогава най-малко да изискат пари от Еврокомисията за пропуснатите изгоди, тъй като единствено директните доходи в българския бюджет от преноса биха били не по-малко от 400 млн. евро годишно ", сподели тогава Путин. Т.е. съветският водач, откакто през декември не доста дипломатично е оповестил, че България в лицето на Бойко-Борисовото държавно управление извършва непозната воля и не може да води суверенни договаряния, през януари и октомври 2015 година е намерил цялостно удостоверение на тезата си в думите на вицепремиера Бъчварова и след това на премиера. Само дето има малко разминаване. Путин кори страната ни, че е легнала на Европейска комисия, а гербаджиите се лигавят пред американците. Май българите по-добре от Путин знаят, на чий господ са се кланяли, когато са решавали да навредят на страната си, за

да ударят Русия по непозната поръчка


Това, че персонално Борисов, а и екипът към него осъзнават, че са навредили на ползите на страната, се удостоверява и от настоящето им държание, защото най-малко дават тип, че се пробват да реанимират и АЕЦ " Белене ", и под някаква форма " Южен поток ". Гузната им съвест се прояви и при обществените признания на министър-председателя от ГЕРБ по тематиката.
През юли 2017 година, по време на среща с посланиците ни в Централния боен клуб, Бойко Борисов се разкри: " Изпълнявахме безусловно всички условия на Европейски Съюз, ние бяхме най-лоялният член на Европейски Съюз, даже от време на време до нелепост, тъй като когато спряхме " Южен поток ", всички ни притиснаха - и Путин, и Лавров. " На 30 януари 2018 година, по време на 12-та годишна среща на бизнеса с държавното управление, Борисов продължи с откровенията: " Всички прогнози на анализаторите, че Украйна няма да бъде заобиколена, тъй като южното трасе са натовски страни, също се оказаха доста неправилни... И на 1 януари 2019 година ние ще осъмнеме с " Турски поток ". Всички, които говореха, че руснаците нямали пари, нямало по какъв начин да го построят, било надълбоко морето, какви ли басни не чух тогава, съобразихме се с нашата европейска преданост, демонстрирахме я и сега над 450 км от " Турски поток " са подготвени. " (Към момента първата тръба на " Турски поток " към този момент излезе на брега при село Кайъкьой). 
Единият от " баснописците " седеше тогава тъкмо до Борисов, до момента в който той мяташе гневни филипики, които бяха чисти саморазобличения за безгръбначие, липса на стратегическо мислене и

загърбване на националния интерес

Това беше Иван Кръстев, политолог, " експерт по Русия ", " любим 13 " на дясноцентричните медии, индивидът, изиграл по редица сведения извънредно злокобна роля в провалянето на кандидатурата на Ирина Бокова за общоприет секретар на Организация на обединените нации. Кандидатура, която беше подкрепяна от Москва и което май беше главният й грях. Това е още един куфар от багажа с " достижения " на Бойко Борисов в двустранните връзки, с който той ще отиде в Москва. Та същият Иван Кръстев, дни след прекъсването на " Южен поток ", даде изявление за " Дойче веле ", в което сподели: " В обстановка на наказания, на ниска цена нефт и сриване на рублата, Русия просто няма пари за реализирането на този план, а западните вложители изчакват да видят накъде върви Русия. " Нищо в това изречение не е правилно. " Южен поток " щеше да бъде осъществен най-малко във разновидността с две тръби, без значение от всичко, в случай че не беше целенасочената политическа игра против него от Съединени американски щати и Брюксел. Ролята на държавното управление на ГЕРБ, очевидно подкокоросвано на локална почва от такива като Иван Кръстев, беше незаменима при прекъсването на " Южен поток ". И в Кремъл знаят това. 
Като различен от " баснописците " на Борисов може да разпознаем някогашния му министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков, който от 2009 до 2012 година, до момента в който беше в държавното управление на ГЕРБ, действаше по всякакъв начин против плана за АЕЦ " Белене ", а по " Южен поток " очевидно работеше " с омерзение ". Как другояче да си разбираем, че за три години като министър по този начин и не научи параметрите на договорката за газопровода. През ноември 2012 година, седем месеца откакто беше изпъден от кабинета " Борисов-1 " и незабавно откакто България и Русия подписаха съглашението за нашето присъединяване в " Южен поток ", той съобщи пред " Инвестор.бг ", че не е добре да се подписва дефинитивно съглашение, когато не са известни главните параметри на плана. Е, аджеба, ти какво прави-струва три години в това държавно управление, бе, Трайков? Но тези въпроси трябваше да му ги задава Борисов, тъй като като негов шеф той носи отговорност, че е натоварил с осъществяването на стратегически за България план лице, което след оставката си съобщи, че " Южен поток " е

" хапче отрова с цветна захарна обвивка от горната страна "

Дали Трайков е мислел същото и когато отговаряше за реализацията на плана? 
Отделен въпрос е чисто експертната склонност на Трайков. През януари 2015 година той съобщи изрично пред Би Ти Ви: " Турски поток " няма да има! ", а предизвестието на шефа на " Газпром " Алексей Милер, че от 2019 година стопира преносът на газ през Украйна, бе несъмнено от него като " безсмислено говорене ". Слава Богу, Трайчо Трайков няма да бъде в държавната делегация в Москва, несъмнено и той се радва от това.
Там няма да бъде и различен исполин на гербаджийската " експертиза " - Делян Добрев. Той също сподели тежката си дума за " Южен поток ". През ноември 2012 година, като министър на енергетиката, Добрев отсече: " Това е една тръба, която ние заравяме подземен. Това е план, който е същият като всеки ВиК план в тази страна, и такива имаме хиляди... " Колко просто! 
Обаче в делегацията, няма по какъв начин, ще бъде Бойко Борисов, който също не страдаше от липса на истински хрумвания към " Южен поток ". След визитата на Путин в София през ноември 2011 година Борисов изясни посредством Би Ти Ви на народа концепцията на плана: " Даваш територия, на която сега има тръби, няма да режем гора -

до по-малките тръби, ще сложим по-големите


Абе напряко като във ВиК. Впрочем, това беше в годините, когато сегашният министър председател не виждаше облаци над българо-руските газови връзки. След срещата си с Путин на 11 септември 2009 година в Гданск той сподели пред Българска национална телевизия: " По " Южен поток ", проблеми няма... Според мен " Южен поток " може да стане и ще стане доста по-бързо и по тази причина ние би трябвало да си държим за присъединяване там. " През 2011 година, след втората среща с Путин в София, той удостовери: " Южен поток " е напълно в плюс на България. " После Борисов спря да се среща с Путин и започнаха протакания, предоговаряния на изискванията, на цената и така нататък В един миг параметрите по договорката дадоха съображение на някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров да разяснява: " Правителството на ГЕРБ направи всичко допустимо, с цел да направи плана " Южен поток " неблагоприятен за България, или най-малко да бъде мъчно обяснима изгодата за страната ни от този план. "  
Тук е мястото да напомним основен миг от диалозите на Бойко Борисов с Путин в Гданск, където те се видяха за първи път. Като си пристигна у нас, министър председателят описа в жанр " Искрено и персонално ": " Г-н Путин е един извънредно умел и бих споделил професионален политик, към този момент толкоз години във властта. Аз би трябвало да ви кажа, че европейските водачи се отнасят с извънреден почит и е привилегия да направиш среща с него... Но от всичко, казано от него, стана ясно, че те просто желаят, когато е да, да е да, и когато е не, да е не... " Прекрасно, а ти какво направи, Бойко? Години наред напред-назад, да забележим, да изчакаме, да се срещнем, но в този момент се обадиха европейците, пък то и американците, влезте ни в състояние, ние не сме желали, но по този начин стана, сглупихме, в този момент, в случай че може да забележим какво може да създадем, да оправим нещата...

А нещата не са добре

Борисов отива в Москва, с цел да желае или едната тръба на " Турски поток " да мине през България на път за Европа, или да получаваме непосредствено газ по нов водопровод през Черно море, тъй че да не му замине " хъбчето ". Борисов обаче не е в положение да предложи нищо. Той е без доверие. Той няма козове. Той не е върховен в решенията си. Той е подвластен от началниците. А на началниците не им пука за България. Единият шеф си оплете кошницата със " Северен поток-2 ", а другият шеф е с трайно деструктивно държание, за смут на предния шеф, и не може да бъде потребен. Трудно е да предугаждаме какво ще се случи, само че въпреки всичко всички имаме интерес да бъде решено нещо в интерес на българския народен интерес, който е да получаваме непосредствено газ от Русия, без да се занимаваме с украинците и без да плащаме турска надценка. 

Как наподобява всичко това за руснаците


Ами евентуално като Тегли-Бутай наподобява. Така видя Борисов журналистът Андрей Колесников в публикация от 2009 година във в. " Комерсант ", която нашумя и у нас. Като описа за срещата сред Путин и Борисов в Гданск, на която министър председателят не е съумял да отговори ясно и съответно на въпросите на Путин за бъдещето на трите енергийни плана, контрактувани при Тройната коалиция, съветският публицист разказа Борисов по този начин: " Дори лицето му издаваше, че е състезател, който не е теоретичен да задава въпроси, както и да дава отговор на такива. Просто Тегли-Бутай. "
Тегли-Бутай (на съветски Тяни-Толкай) или Бутни-Дръпни, е персонаж от детските книжки на Корней Чуковски за доктор Охболи и от тези за доктор Дулитъл на Хю Лофтинг. Това е животно с две глави, едната от които се намира на мястото на задника му.
На добър път и триумф, министър-председателю!



Докато в София разглаголстваха, " Турски поток " стигна Турция и към този момент има подписано съглашение и за сухопътния му сектор
Снимка ГАЗПРОМ



Лиляна Павлова даже съумя да се подпише върху тръбата на " Южен поток " по време на гала, с която бе даден стартът на плана - декември 2012 г. 
Снимка Марияна БОЙКОВА/ " 24 часа "

Виж всички публикации от Георги Георгиев-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР